Vandaag, precies 6 jaar geleden ging ik naar de KvK. Nee, niet voor de grap (het was inderdaad op 1 april) maar voor het echte werk: om me te vestigen als zelfstandige. Ik had een mooie opdracht in het verschiet die de directe aanleiding vormde om de stap naar het ondernemerschap te zetten. Maar eigenlijk had ik het altijd al in me en opereerde ik altijd het liefst al zelfstandig (mijn voormalige bazen en leidinggevende kunnen dat denk ik wel beamen ;-)).

Op naar de 7 jaar, vind ik het wel tijd voor een beetje reflectie: is het wat, dat ondernemerschap? Wat heeft het me gebracht? Wat niet? En wat zal het me nog gaan brengen? Buiten dat het me – fair enough- ook best wat kopzorgen heeft gebracht, heb ik er nooit spijt van gehad. Het is niet altijd gemakkelijk je eigen broek op te moeten houden en te verzinnen hoe je je eigen kunnen het beste om kunt zetten in een goed vermarktbaar product of dienst. Zeker in een wereld waar geld verdienen soms het allerbelangrijkste lijkt, terwijl er zoveel meer onder de zon is waar we veel gelukkiger van worden!

Na een aantal koersen te hebben uitgezet en gewijzigd, komt mijn koers steeds meer te liggen op het bijdragen aan dat wat wél gelukkig maakt en dat wat nodig is, juist door te ondernemen. Wat er nodig is, zijn mensen die opstaan voor een schone lucht, voor ondernemen met een sociaal hart, voor plasticvrije schappen in de winkel…. Want de overheid, die hier heel goed van pas zou komen, laat het op dit punt wel een beetje afweten. Daar moeten we het dus niet van hebben, helaas.

Ik vind geld verdienen prima (best fijn zelfs), vooral omdat het me helpt om verstandige keuzes te maken met dat geld (bijvoorbeeld biologisch eten kopen dat toch een stuk duurder is vaak dan regulier, maar ik heb het ervoor over). Je kunt er van alles van vinden, van geld, maar feit is dat het een machtig middel is in deze maatschappij. Dus heb ik me voorgenomen om daar gebruik van te maken en het geld te laten stromen naar plekken waar mensen er gelukkig van worden, en de bijen en het zeeleven ook…. om er zo maar wat te noemen.

Ook al ben ik zelfstandig ondernemer, en onderneem ik veel in mijn eentje, de wereld een beetje beter maken lukt me niet alléen. Het is trouwens ook veel leuker om dat samen te doen. Samen kunnen we nog meer verstandige keuzes maken, meer impact genereren en bijvoorbeeld grote vervuilers en ook de overheid dwingen daarin mee te doen. Dus: sluit je aan! Denk na, weest creatief in manieren om te ondernemen met sociale en groene impact. Dan is MVO geen trucje dat je er als bedrijf een beetje bijdoet, maar is het onze core business, een business naar mijn hart. Dat belooft veel goeds te brengen. En daar kijk ik naar uit!